TAHİR TÜRETKEN
29 Eylül 1923 yılında, Karşıyaka’da o zaman ki adıyla Fahrettin Paşa Caddesi olan (Yalı Caddesi) 60 No’lu, 1737 sokağın başındaki “amberli ev” denilen evde doğdu. Bir yıl sonra bugünkü Çamlık gitişindeki gökdelen’in olduğu yerdeki Kör ve Sağır Dilsiz Mektebinin olduğu binada bir süre oturdular. Yalı Caddesi No: 258 numaradaki şu anda Nevister Apartmanının olduğu yerdeki 3 katlı evleri yapılınca orada oturmaya başladılar. Babası şehir Kethüdası-zade Tahir Efendi’nin oğlu, Tilkilik Fettah Mahallesinde doğup büyüyen Abdurrahim Bey, Annesi, Mora’dan Mıssır’a oradan da Söke’ye yerleşen ailenin kızı Nevister Hanımdır. Abdurrahim Bey özbe öz İzmirlidir. Sene 1913, o yıllar Karşıyaka Frenklerin ve Rumların oturduğu sayfiye yeridir. Abdurrahim Bey sahilde dolaşırken her yaz sayfiye yeri olarak Karşıyaka’daki evlerine gelen Nevister Hanım’ı görür ve beğenir. Ailesinden istetir. Kız tarafı tamam der, ancak bir şart koyarlar.Karşıyaka’da oturmaya razı olunursa bu evliliğe izin verilecektir. Böylece Tilkilikli aile Karşıyaka’ya göç eder ve bir daha ayrılmazlar. Bu evlilikten Nuşin (Özsaruhan), Nur (Uslu) adını taşıyan iki kızları ve Tahir (Türetken) isimli erkek çocukları olur. Çocukluğu iskele yakınındaki yeni yalılarda geçen Türetken, Karşıyaka Cumhuriyet ilkokulunda okur. İsmail Özkunt’un müdürlüğünü yaptığı Cumhuriyet Mektebinde, Saffet, Binnaz, Fatma Akman ve İsmet Kültür öğretmenleri olur. İlk okuldan İsmet Uzunyol, Mubin Ulusoy, Metin İplikçi, Masube Muşkara, Doğan Bayık gibi Karşıyakalılar yakın arkadaşlarıdır. Daha sonra Karşıyaka Ortaokuluna devam eder. Karşıyaka’da lise olmadığı için İzmir’deki Namık Kemal Lisesine gider. 2. Dünya Savaşı başlamıştır. 5 sene zorluklar içersinde geçer.
Yedek subaylığını Yedek Subay Asteğmen olarak İskenderun’da yapar. 1944 yılında babasının ölümünden sonra hissedar oldukları İzmir İmalat ve İnşaatı Umumiye T.A.Ş.’nin tasfiyesinde çalışmaya başlar. Bu arada Mimar Kemalettin Caddesinde manifaturacılık yapar. 1954-1966 yılları arasında lastik, kamyon ve yedek parça ticareti ile uğraşır.1962 yılında Güzin (Çezik) ile evlenir.Bu evlilikten biri erkek (Semih) diğeri kız (Nevister) iki evlat sahibi olur. Kızından da Mert isminde bir toruna sahiptir.1966 yılında EGE yatırım grubuna intisap eder.1970 yılına kadar Betontaş ve Demtaş fabrikalarında çalışır. 1970 yılında Metaş fabrikasında satınalma müdürü görevine getirilir.1986 yılında emekli olan Türetken aynı grubun Metaş-Betontaş-Limaş-Endüstri Yatırım-Çelik Ticaret-Çelik Nakliyat ve Yapı Metal şirketlerinin yönetim kurulu üyeliğini 1992 yılına kadar devam ettirir. Bu arada 1992 yılına kadar Demir Ticareti ile uğraşır. Birçok sosyal kuruluşlarda çalışan Türetken 1973-1980 yılları arasında İzmir Belediyesi Meclis Üyeliği, 1980 yıllarında İzmir Ticaret Odası Meclis üyeliği yapmıştır. 1973 yılında İzmir Trafiği Yardım ve Eğitim Derneği kurucusu olmuş ve bu dernekte Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.
Türetken’in K.S.K aşkı Karşıyaka Cumhuriyet ilkokulunda başlar. Okulun karşısında bulunan Halkevi ve Mahfel isimli sahada K.S.K. A takımı futbolcuları Salı ve Perşembe günleri antrenman yaparlardı. Okul çıkışı onları seyreder, dışarı kaçan topları toplardı. Yaz aylarında komşuları Refik Çullu şarpide flokçuluk dersi verir ve yelken yaptırırdı. Bu arada Futbol merakı devam ediyordu. 1934 yılında İlk defa onu futbol maçına İbrahim Tusder götürdü.O maçta Karşıyaka Altay’a 1-0 yenilmişti. Altay’ın golünü Vahap Özaltay atmıştı. Daha sonraları maçlara gitmeye devam etmiştir.
1937 yılında zamanın Valisi Fazlı Güleç Kulüplerin isimlerini değiştirdi.K.S.K’nin ismi Yamanlarspor oldu. Altay-Altınordu birleştirilerek Üçok ismi verildi. 23 Ocak 1939 tarihinde yapılan Türetken’in izlediği maçta Üçokspor takımı Yamanlarspor’u 13-2 yendi. Üçok golleri (Namık 6, Sait 6, Mahzar 1) Türetken’e bu yenilgi çok dokunmuştur. İleride kulübe hizmet etmek ve yönetici olmak arzusu doğmuştur. 08.05.1950 tarihinde ki Behiç Barhan başkanlığındaki yönetim kuruluna seçilen Türetken, Muhittin İşçimenler, Reşat Çelebi, İsmail Özerk, Sezai Akdağ, Selçuk Yaşar, Sadi İplikçi, Melih Yücel, Vakur Utkun, Pertev Molay, Osman Kaymak başkanlığındaki yönetimlerde bölge ve federasyon temsilciliği, veznedarlık, umumi kaptanlık, genel sekreterlik görevlerinde, 1983-1985 yıllarında 3 dönem Başkanlık görevlerinde bulunur.
Tahir Türetken’in görev yaptığı dönemlerde K.S.K 1926 yılından beri şampiyon olamayan futbol takımı 1952 ve 1958 yıllarında şampiyonluk yaşar. Bu arada 1951 yılında Karşıyaka Avcılar Kulübünün kurucu olmuştur. 1955 yılında İsmail Özerk başkanlığındaki yönetimde bulunan 6 arkadaşı ile birlikte futbol şubesinin Profesyonelliğini ilan eder.
1951-1959 yılları arasında 8 amatör branşta İzmir şampiyonluğu elde eden Karşıyaka 17 branşta faaliyette bulunan yegane spor kulübüdür. 1962 yılına kadar yönetimde kalan Türetken 1970 yılına kadar kongre üyesi olarak kalır. 1970-1980 basketbol şubesi, 1971-1982 yüzme sutopu şubesi, 1979-1983 atletizm şubesi, 1983-1985 Karşıyaka Spor Kulübü başkanlığı yapar. Altyapıya büyük önem veren 12 sene içersinde basketbol, yüzme ,sutopu ve atletizm branşlarında takım halinde Türkiye şampiyonu olmuş, Avrupa ve Balkanlarda derece almış, sporcuların yetişmesinde Türetken’in maddi ve manevi büyük katkısı olmuştur. 1979 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu üyeliğine seçilen Türetken, bu görevi 1992 yılına kadar devam ettirir. Zamanın spordan sorumlu devlet bakanı Vehbi Dinçerler tarafından 1984 yılında Ankara’da yapılan Spor şurasına davet edilir. O şurada alınan bir kararla Amatör branşlarda Karşıyaka Spor Kulübü Türkiye’de örnek kulüp olarak gösterilir.
Son olarak Karşıyaka Spor Kulübü Divan Başkanlığı görevini yürüten değerli büyüğümüz, 27 Şubat 2017 tarihinde vefat etmiştir. Soğukkuyu Kabristanında yatmaktadır.
Işıklar içerisinde olsun.